sren +381 69 339 6996 office@zdravkovac.rs
obavezna rezervacija / reservation required enen

Tragom srpske istorije

U stalnoj trci da putujemo van granica i vidimo neka nova mesta, često zaboravljamo da u našoj blizini postoje lokaliteti koji oduzimaju dah i kojima se vredi iznova vraćati.

Možemo da se pohvalimo da se Zdravkovac nalazi na idealnoj lokaciji s koje možete lako krenuti tragom srpske istorije i vratiti se s odmora ne samo fizički, već i duhovno okrepljeni i inspirisani bogatsvom sprske kulture i tradicije.

Oplenac Topola

Ako ste poslednji put na ekskurziji u osnovnoj skoli bili u poseti Oplencu, ili ste pak prvi put u Srbiji, dileme nema – dok boravite u Zdravkovcu neizostavno obiđite jedan od najmonumentalnijih i najvažnijih spomenika srpske istorije: mauzolej i crkvu Sv. Djorđa na Oplencu.

Sigurni smo da ćete provesti izuzetno popodne šetajući i kraljevskim parkom koji je dom ovom velelepnom mauzoleju kraljevske porodice Karadjordjević, kuće Kralja Petra I, kraljeve i kraljičine vile, a tu su i kraljevi vinogradi i kraljevski podrumi, Karađordjev grad i crkva Presvete Bogorodice koju je podigao Veliki Srpski Vožd (Topola Oplenac).

Orašac Aranđelovac

Već narednog dana, rado ćemo Vam preporučiti da obiđete i Orašac – selo gde je sklopljen dogovor da se krene u borbu protiv Turaka, a koja se u istoriji kasnije naziva Prvi Srpski Ustanak. Ovaj vazan istorijski lokalitet uključuje: crkvu, spomen školu, spomen česmu, kao i spomenik Karađorđu (Orašac).

Rudnički manastiri

I da to ne bude sve, cela Rudnička planina je skrovište mnogobrojnih manastira koji su igrali važnu ulogu u očuvanju srpskog narodnog bića i predstavljali kulturno središte još u vreme Nemanjića. Imate idealnu priliku da obiđete manastire Nikolje, Blagoveštenje, Voljavca… koji su svi u proseku udaljeni od Zdravkovca 10-20km, a do pojedinih je moguće doći pešice, šumskim putevima, pored opcije dolaska kolima (Opširnije).

Inače, u samom selu Jarmenovci u kojem je smešten Zdravkovac, nedavno su otkriveni ostaci manastirskog kompleksa iz XV veka pa tako s časovima istorije možete započeti već laganom šetnjom nakon doručka, kada ćete već posle 1km otkriti ovu dugo skrivanu tajnu (Opširnije).